Stappentellers

Innoveren en stappen blijven maken

In de Nederlandse melkgeitenhouderij zijn de laatste jaren enorme stappen gezet op het gebied van voeding, lammeren opfok en diergezondheid. We lopen hierdoor wereldwijd voorop en onderscheiden onszelf in efficiënt produceren. Een belangrijk middel om efficiënt te kunnen produceren is het duurmelken. Steeds vaker zien we geiten die in twee of soms maar één lactatie moeiteloos een levensproductie van 10.000 kg melk of meer behalen. Dit is uniek in de wereld en dit is iets wat we samen voor elkaar hebben gekregen door middel van fokkerij.

Fokkerij gaat in de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen om wereldwijd voorop te blijven lopen. Fokkerij zorgt namelijk voor de volgende generatie melkgeiten en is daarmee de toekomst van uw bedrijf. Als GKN willen we samen met u aan de toekomst werken en fokkerij- en vruchtbaarheidsmanagement op uw bedrijf optimaliseren door het individuele dier in beeld te brengen.

Stappentellers info
Stappentellers info 2

Ervaringen uit het veld

“Met behulp van stappentellers kreeg ik de
bronst van mijn meest persistente productieve
geiten beter in beeld. Van deze geiten willen we nakomelingen hebben. Door de stappentellers leerden we dat sommige niet in cyclus kwamen.

Met behulp van de stappentellers selecteren
we hierdoor de minder vruchtbare geiten uit
waardoor de inseminatie resultaten steeds beter zijn.”

Martin Zwiep, geitenhouder
(100 stappentellers in gebruik)

“Door het gebruik van de stappentellers haal ik betere resultaten met insemineren. Ook kan ik mijn drachtige geiten veel beter monitoren rondom het afl ammeren én de diergezondheid op koppelniveau beter in de gaten houden.”

Julien Hendrickx, geitenhouder (260 stappentellers in gebruik)

“De stappentellers van ENGS dairy maken het mogelijk om het individuele dier in een koppel letterlijk op de voet te volgen. Hierdoor is het mogelijk geworden proactief aan de behoefte van een geit te gemoed te komen en dat gedurende alle belangrijke momenten in haar leven;

- Het optimale moment voor inseminatie
- Het moment dat extra ondersteuning gedurende de dracht wenselijk is
- Maar ook kleine signalen rondom ziekte en welzijnsproblemen worden opgepikt.

Om dit alles te bereiken is het een product dat volop in ontwikkeling is,

Shaula Bouwman, dierenarts Lintjeshof

IMG_5506
IMG_5484 - kopie